PANDUAN MEMBUAT RAYUAN KEMASUKAN KE SEK.MEN TEKNIK/VOKASIONAL

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar ? Tahniah diucapkan kepada anda yang telah berjaya mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran ke sekolah teknik dan vokasional. Bagi mereka yang tidak mendapat tawaran jangan putus asa. Anda boleh membuat rayuan untuk permohonan kemasukan. Tapi bagaimana ? Jangan risau, saya akan memberi panduan yang mungkin boleh membantu anda. Untuk pengetahuan pelajar kemasukan ke sekolah teknik/vokasional ada beberapa peringkat. First intake, second intake dan seterusnya berdasarkan kekosongan sesuatu aliran. Jadi apa yang perlu dilakukan ?

1.Hubungi SMT/V berhampiran untuk mengetahui sekiranya terdapat kekosongan. Sekiranya ada anda boleh tuliskan surat rayuan.

2.Tulis surat rayuan, sertakan salinan percubaan PMR dan salinan My Kad. Kalau ada sijil ko-kurikulum pun boleh disertakan sebagai dokumen sokongan. Jangan lupa sahkan setiap salinan.

3.Kalau dapat walk in ( terus ke sekolah berkenaan ). Hantar "by hand."

4.Sekiranya jauh boleh terus pos atau fax kan surat permohonan.

5.Pastikan sekolah berkenaan masih betul-betul terdapat kekosongan. Jika tidak usaha anda sia-sia sahaja.

Surat rayuan hanya akan diproses selepas 6.1.2011 jika masih terdapat kekosongan. Walaubagaima pun anda boleh bertindak sekarang.

Maklumat di atas hanya sebagai panduan sahaja. Sekiranya terdapat kekeliruan anda boleh terus menghubungi SMT/V berhampiran. Semoga berjaya.


No comments: